2 Ocak 2009 Cuma

TAŞARONLARA İŞ İHALE EDİLİRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR

TAŞARONLARA İŞ İHALE EDİLİRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR

Program

1. Taşaron tedarik programı hazırlanmalı, ihale etme çalışmaları bu program çerçevesinde yapılmalıdır.

2. Taşaron tedarik programı, iş programı ile uyumlu olmalı, Taşaron tedarik planlaması iş programı bünyesinde yapılmalıdır.

3. Birbirine yakın ve sorumlulukları birbiri ile ilgili işler mümkün olduğu nisbette aynı paket altında toplanmalı, aynı uzman ekibe ihale edilmelidir.

4. Hesap kesimi uzun süren ve sıkıntılı olan işlerin, teknik şartları, işveren istekleri ve yapılacak işin bütün detayları belirtilmek kaydı ile götürü olarak ihale edilmesinde fayda vardır.

Yetki

5. İş ihale etme ve Taşaron seçimi yetki sınırları yazılı olarak tesbit edilmelidir.

Teklif isteme hazırlığı

Birim fiyatın, uygulanacağı birim imalatın proje ve şartnamesinde öngörülen kalitede inşaa edilmesine olanak verecek düzeyde belirlenmesi gerekmektedir. Birim fiyatın gerçekçi bir değerde tespit edilmesi de ancak ayrıntılı bir fiyat analizi ile mümkün olabilir.

6. Bu nedenle toplanacak tekliflerin değerlendirilmesinde de kullanılmak üzere, birim fiyat analizi öncelikle şantiye tarafından yapılmalıdır.

7. Birim fiyat analizi, birim imalatın üretilebilmesi için kullanılan kaynakların nitelik ve miktarlarının ayrıntılı dökümünü ve rayiç bedellerini içermelidir.

8. İhale edilecek işler için ihale dosyası hazırlanmalı, ihale dosyasında, sözleşme taslağı, teknik şartname, projeler, fiyat tarifleri ve miktarları, iş programı bulunmalıdır.

9. Teklif istenecek firmalar belirlenmelidir.

10. Teklif istenecek firmaların, firma olarak faaliyet süreleri bilinmelidir.

11. Teklif istenecek firmaların halen taahhüdündeki işler bilinmelidir.

12. Teklif istenecek firmaların daha önce tamamlamış olduğu işler bilinmelidir.



Teklif isteme ve değerlendirme

13. Taşaronten teklif istenen işin ihale dosyasında, sözleşme taslağı, teknik şartname, projeler, fiyat tarifleri, miktarları ve iş programı bulunmalıdır.

14. Teklif istenecek iş iyi tarif edilmeli, işin toplam miktarı doğru verilmeli iş miktarının teklif birim fiyatını etkileyeceği unutulmamalıdır.

15. Taşaronlerden sadece birim fiyat teklifleri alınmamalı, birim fiyatların analizi de istenmelidir. Bu çalışma Taşaronlerin birim fiyat mukayeselerinin daha sağlıklı olarak yapılmasına imkan vereceği gibi, işin kapsamı ve teknik şartnamesi konusunda yanlış anlamaları da ortadan kaldıracak, ayrıca uzman ekibin işi analiz edebilme, dolayısıyla beklenen düzeyde yerine getirme becerisi de bir anlamda değerlendirilmiş olacaktır.

16. Taşaronlerden istenen tekliflerde, uzman ekibin işini yönetme, kontrol etme ve bu hususlar için eleman tahsisi konusu üzerinde de durulmalı, kısaca uzman ekibin iş yapma yöntemi ve işe yaklaşımı hakkında bilgi istenmelidir.

17. Yeterli sayıda firmadan teklif alınmasına dikkat edilmelidir.

18. Teklif alınan firmalarla ilgili mukayese cetvelleri hazırlanmalı, mukayesenin aynı baz ve şartlarda yapılmasına dikkat edilmelidir.

19. Teklif alınan firmalar için hazırlanan mukayese cetvellerinde Taşaron seçim nedeni belirtilmelidir.

20. İşin iyi tarif edildiği, teklif birim fiyat analizlerinin gerçekçiliğinin teyid edildiği, teklif istenecek firmaların daha önce araştırıldığı, işin yönetimi konusunda şartların konduğu bir ortamda, seçim nedeni olarak sadece fiyatın ucuzluğunun dikkate alınabileceği unutulmamalıdır.

21. Taşaron fiyatlarının aynı mertebelerde olması halinde, rekabet unsurlarından yararlanılmalı, ancak maliyet ve piyasa fiyatlarının altına inme konusunda Taşaronler zorlanmamalıdır.

22. İhale edilen işin maliyeti bütçe fiyatlarına göre mukayese edilmelidir.

Sözleşme

23. Taşaronler için tip sözleşmeler hazırlanmalıdır.

24. Yapılan sözleşmelerde, işverenle yapılan sözleşmedeki bütün şartlar göz önünde tutulmalı, tüm sorumlulukları her zaman uzman ekibe devretmek mümkün olmasa bile, öncelikle işlerin teknik şartları, ödemeler, işin yapılma süresi, ikmal tarihi, sorumluluklar, işverenin uzman ekibi kabul veya red etme hakkı ve şantiyedeki intizamın sağlanması ie ilgili kurallar unutulmamalıdır.

25. Ayrıntılı iş programı yapılarak bütün işlere ait Taşaron sözleşmelerinde işe başlama, gelişme ve işin sona erme tarihleri tespit edilmelidir. Bu iş programı teknik bakımından mükemmel bir şekilde hazırlanmalı ve Taşaron sözleşmelerinde yer almalı, Taşaron imalatları arasındaki geçiş noktaları net olarak belirlenip, iş programı Taşaronler arasındaki sorumluluğu da ifade etmelidir.

26. Malzeme tarafımızca temin ediliyorsa, sözleşmelerde fire oranları konmuş ve fireli malzeme tanımı yapılmış olmalıdır.

27. Taşaronten yeterli avans ve iş bitim garantileri alınmalıdır.

28. Uzman ekibin sözleşmesel iş süresi ve zaman dilimi iş programı ile uyumlu olmalıdır.

29. Şantiyede aynı iş için farklı Taşaronlere farklı fiyatlar oluşturulmamalıdır.

30. Yeni Taşaronler için kayıt formu doldurulmalı ve bu form merkeze gönderilmelidir.


Hazırlayan:
Cem KAFADAR
İnşaat Mühendisi (ITU-1987)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder