2 Ocak 2009 Cuma

ELEKTRİK İŞLETME TESTİ UYGULARKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR

ELEKTRİK İŞLETME TESTİ UYGULARKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR

Enerji verilmeden önce yapılması gerekli kontroller

1. Bağımsız bölümlerde anahtar priz bağlantılarının ve üst bağlantılarının tam yapılıp yapılmadığının gözle kontrolü yapılmalıdır.

2. Bağımsız bölüm içi sigorta bağlantılarının tam ve eksiksiz olarak yapıldığı, civata ve vidaların tam sıkılıp sıkılmadığı kontrol edilmelidir.

3. Bağımsız bölüm içi elektrik panosu giriş ve çıkış linyelerinin renk kotlarının (faz, nötr, toprak) uygunluk kontrolü yapılmalıdır.

4. Kaçak alım rölesinin tam ve eksiksiz yapıldığının kontrolü yapılmalıdır.

5. Kablo şaftındaki kabloların projesine göre uygunluk ve kesik kopuk ve arızalı durum kontrolu yapılmalıdır.

6. Sayaç giriş, çıkış sigortalarının uygun emperay kontrolü yapılmalıdır.

7. Pano-bağımsız bölüm sayaç numarası uyum kontrolü yapılmalıdır.

8. Ana dağıtım panosu içindeki; şalter, sigorta, sayaç kablo bağlantı vida civatalarının yeterince sıkıldığının kontrolü yapılmalıdır.

Enerji verildikten sonra yapılması gerekli kontroller

9. Tüm bağımsız bölümlerdeki sigorta ve kaçak akım röleleri kapalı durumuna getirilmelidir.

10. Bağımsız bölüm numara sırası ile teker teker bağımsız bölümlere enerji verilerek, VOCTİMETRE ile enerji verilen bağımsız bölümün sayaç ve kolon numaralarının doğruluğu saptanmalı, tüm bağımsız bölümler için işlem tekrarlanmalıdır.

11. Bağımsız bölüm elektrik panosunda tozlar arası gerilimler (380 V), Faz-Nötr (220 V), Faz-Toprak (220 V), Nötür-Toprak (0 V) gerilimleri kontrol edilmelidir.

12. Uygun gerilim değerleri alındıktan sonra, pano girişindeki kaçak akım rölesi, giriş sigortaları, priz linye sigortaları, sıra ile devreye alındıktan sonra, prizlerdeki faz-nötr (220 V), faz-toprak (220 V), nötür toprak (0 V) gerilim değerleri voltmetre ile kontrol edilmelidir.

13. Linye sigorta numaralarına göre mahaller kontrol edilip, doğruluğu pano üzerine yapıştırılmış etiketten kontrol edilmelidir.

14. Aydınlatma linyelerine ayrı ayrı enerji verilip seyyar lamba ile enerji ve anahtar kontrolü yapılmalıdır.

15. Mahal içinde enerji harcayan bir kaynak ile sayacın doğru yönde çalışıp çalışmadığı kontrol edilmelidir.

16. Testlerin uygunluğu tespit edildikten sonra tüm bağımsız bölümlerdeki sigortalar, kaçak akım röleleri, elektrik odasındaki sayaç giriş çıkış sigortaları kapalı konumuna getirilmelidir.

17. Ortak mahaller panosuna enerji verilerek buradan çıkış alan gruplarda (merdiven otomatiği) aydınlatma zaman yeterliliği tespit edilmelidir.

18. Yangın alarm sistemi buton devresine basılıp alarm çalıştırılmalı, alarm ve yangın merdiven aydınlatmasının aynı anda devreye girdiği, manuel stop düğmesi ile kapatılabildiği kontrol edilmelidir.

19. Ortak bağımsız bölümlerdeki motor devreleri, toprak hatlarının uygun gerilim kontrolünden sonra, doğru dönüş yönünde olduklarının kontrolu yapılmalı, motor klements ve pano bağlantı stabilite kontrolü yapılmalıdır.



Hazırlayan:
Cem KAFADAR
İnşaat Mühendisi (ITU-1987)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder