2 Ocak 2009 Cuma

DİZAYN YÖNETİMİNDE DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR

DİZAYN YÖNETİMİNDE DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR

DİZAYN MASTER PLANI VE BÜTÇESİ

1. Üniteler bazında dizayn ihtiyacının termin planlaması, (dizayn master planı) hazırlanmalıdır.

2. Dizayn Master Planı oluşturulurken dizayn üretim planlaması imalat iş programından geriye dönük olarak hazırlanmalıdır.

3. Dinamik ortamda takip edilmesi gereken imalat programı ile dizayn programı CPM ortamında ilişkilendirilerek, dizayn programının da dinamik ve imalat programı ile entegre olması sağlanmalıdır.

4. Dizayn planlamasında idarenin proje onay ve kontrol süreçlerine yer verilmeli, bu süreçlerin yer aldığı iş programı idareye onaylatılmalıdır.

5. Dizayn master planı dışında, dizayn bütçesine geçiş için gerekli olan dizayn faaliyetlerinin kaynak ihtiyacı, kaynak maliyetleri, kaynak kullanım miktarı ve süreleri tespit edilmelidir.

6. Dizayn bütçesi hazırlanmalıdır.

DİZAYN ÜRETİMİNİN KOORDİNASYON VE TAKİBİ

7. Dizayn faaliyetlerinin yürütülmesi, koordinasyon ve takip sistemi belirlenmelidir.

8. Dizayn işlerinin yürütülmesi ve dizayn firmaları/müşavirleri arası koordinasyonu sağlayacak bir sorumlu atanmalıdır.

9. Dizayn firma veya firmaları seçiminde, idare ile ilişkiler dikkate alınmalı, projesinin onayını alabilecek firmalar ile çalışılmalıdır.

10. Dizayn sözleşmeleri işe uygun bir biçimde hazırlanmalı, dizayn firmaları ile yapılan sözleşmelerdeki tamamlanma terminleri imalatın dizayn ihtiyaç zamanlaması ile uyumlu olmalıdır.

11. Dizayn firmalarının üretim programlarının konsolidasyonu yapılmalı, proje disiplinlerinin dizayn üretim planlamaları aralarında çelişkiler olmamalıdır.

12. Bu kapsamda işin mimari, elektrik, tesisat, proses projelerinin süperpozesini yapma sorumlusu belirlenmeli, bu sorumluluğa sahip kişi/kuruluş ile diğer proje disiplinleri arasındaki çalışma prensipleri belirlenmelidir.

13. Projeci firmalar ile saha uygulayıcı birimleri, dizayn üretimi aşamasında bir araya gelmeli, projenin geliştirilmesinde yapım metod ve teknolojisi açısından uygulama esnasında çıkabilecek sorunların önlenmesi sağlanmalıdır.

14. Dizayn firmaları ile yapılan çalışmalarda proje maliyetlerinde dizaynın önemi unutulmamalı, projeden istenen fonksiyonları optimum değerde (kalite,maliyet,kar) temin edecek bir yaklaşım, projelendirme çalışmasının her aşamasında dikkate alınmalıdır.

15. Proje ile teknik şartnamelerin ve sözleşme eki mahal listelerinin uyumlu olmasına özen gösterilmelidir.

16. Sahada yapılan değişiklikler projelerine işlenmelidir.

17. Projelerde bütün detaylar çözümlenmiş, çözümleri uygulama ve denetimde hiç bir karmaşaya sebep olmayacak şekilde sunulmuş olmalıdır.

18. Detay uygulama projesi ihtiyaçları önceden tespit edilmeli bu projelerin işe yetişmesi temin edilmelidir.

19. Projelerde mahal listeleri ve malzeme keşfi çıkartılmış olmalıdır.

20. As-Build projeler işle birlikte tamamlanmalıdır.

21. As-build projelerle birlikte müşteriye verilmesi gerekli olan işletme ve bakım talimatları ve sistem kitapları gibi dökümanlarda hazırlanmalıdır.

22. Proje revizyonları ilgili diğer projelere de doğru bir biçimde işlenmelidir.

23. Üretilecek projelerin tamamını gösteren bir proje takip listesi oluşturulmalı, bu listede pafta sayıları, proje plan ve fiili teslim terminleri, proje revizyon sayı ve tarihleri, onaya sunma, onaylanma, ve uygulamaya aktarma tarihi gibi bilgiler yer almalıdır.

24. Dizayn üretiminin süresel planlama ve fiziki planlama takibi yapılmalı, fiziki planlama kapsamında üretilecek pafta sayıları baz alınmalıdır.

25. İdare ile proje teslimine veya onayına ilişkin sorunlar yaşanıyorsa, bu sorunların çözümüne yönelik sözleşme ve karşılıklı ilişkiler çerçevesinde girişimler yapılmalıdır.

26. Genelde sözleşmelerde idarenin proje üzerinde görüş bildirme sınırları yer almadığından(aynı proje üzerinde her revizyonda yeni görüşler çıkabilir) bu konuda idarenin tutumu dikkate alınmalı, gerekirse idarenin proje inceleme ve onayına ilişkin sözleşmedeki açıklıklar ek protokol veya karşılıklı anlaşmalar ile giderilmeye çalışılmalıdır.

27. Şantiyede projelerin düzenli bir biçimde saklanabilmesi için bir arşiv oluşturulmalıdır. Bu arşiv aranan bir projenin hemen bulunabilmesini sağlayacak düzende olmalıdır.

28. Arşivden sorumlu bir personel belirlenmeli, bu sorumlunun bilgisi dışında arşivden proje çıkartılmamalıdır.

29. Her projenin orjinali dışında en az bir adet şeffaf ozalit nüshası bulunmalıdır.

30. Arşive giriş çıkışı yapılan projelerin kaydı tutulmalıdır.

31. İdareye teslim edilen veya idareden teslim alınan projelerin teslim/alım tarihi, kaç nüsha olduğu, onay tarihi gibi bilgiler düzenli bir biçimde kaydedilmeli ve teslim/alım işlemi tutanakla yapılmalıdır.

32. İdareden veya proje firmalarından gelen projelerde eksik ya da fazla olup olmadığı, gelen projelerin son revizyon projeleri olmaları hususuna öncelikle dikkat etmelidir.

33. Yeni revizyonları gelen projelerin üzerlerine herhangi bir karışıklığa yol açmamaları için iptal kaşesi basılmalı, revizyon durumu ilgililere bildirilmelidir.

34. Projelerdeki revizyon oranına dikkat edilmelidir. Proje revizyonlarından dolayı imalatlarda geriye dönüşler yaşandı ise bu geriye dönüşlerin maliyetleri hesaplanmalı, idarenin sözleşmedeki yükümlülükleri doğrultusunda bu bedel idareden talep edilmelidir.


Proje idare tarafından yapılıyorsa:

35. Dizayn sorumluluğu işverene ait ise, sözleşmede proje teslim terminleri belirlenmiş ve sözleşme eki iş programı da idarenin proje teslim terminlerine uygun olarak yapılmış olmalıdır.

PROJE HAZIRLAMA

36. Yapı üretimi genellikle;
A- Mimarı proje
B- Statik proje
C- Tesisat projeleri
D- Yalıtım projeleri
E- Çevre düzenleme projeleri
ile gerçekleşmekte, bu projelerde verilen bilgilerin tümü bir yapıda bir araya geleceği için, projeler birbirleriyle uyumlu, birbirini tamamlar nitelikte olmalıdır.

A- MİMARİ PROJE

37. Mimari proje, inşa edilecek yapının biçimini, boyutunu, çevresiyle uyumunu, estetik görünümünü, iç mekanlarının boyutları ile bağlantısını ve her birinin işlevsel niteliğini belirlemelidir.

38. Mimari proje çalışmasına başlamadan önce aşağıda belirtilen belge ve bilgiler derlenmelidir.
Yapı sahibinin istekleri
İnşaat yapılacak arsanın imar durumu belgesi
Arsanın plankotesi
Yörenin iklim koşulları ile ilgili belgeler
Özelliği olan bina projesi hazırlanıyorsa, söz konusu bina tiplerine ilişkin fonksiyon şemaları, yapı elemanı ve bina bilgisi ile ilgili kaynak ve dökümanlar
Bulunduğu yörede geçerli imar yönetmeliği, otopark yönetmeliği

39. Yukarıda belirtilen ön hazırlıktan sonra başlatılan proje çalışmaları genellikle iki aşamada gerçekleştirilmelidir. Önce ön proje hazırlanmalı ve ön projede ortaya konan çözümlerin yeterli görülmesi halinde, uygulama projesinin hazırlanmasına başlanmalıdır.

Ön (Avan) PROJE

40. Ön proje, inşa edilecek yapıyı fiziki boyutları, estetik görünümü, kullanış şekli ve amacı bakımından genel hatlarıyla anlatabilecek ayrıntıda hazırlanmalıdır.

41. Ön proje genellikle;
Genel durum planı,
Kat planları,
Görünüşler,
Kesitler,
Dış ve iç perspektif paftaları,
Maket’ ten
oluşur.
Sözleşme ve uygulama ihtiyaçları dikkate alınarak ön projeler bu içerikte hazırlanmalıdır.

Genel Durum Planı

42. Genel Durum Planında, yapının arsası, binanın arsa içindeki yeri, konumu ve boyutları hakkında bilgi verilmelidir.

43. Bu çerçevede Genel Durum Planında;
parselin boyutları, komşu parseller, ve yollar ile ilişkisi,
binanın üst görünüşü, boyutları ve parsel sınırlarına olan mesafeleri,
ile şematik olarak çizilmiş farklı doğrultudaki iki kesiti yer almalıdır.

44. Genel durum planı, yapının büyüklüğüne göre 1/200-1/1000 ölçeğinde çizilmelidir.

Kat planları

45. Binada farklı olan her katın planı çizilmelidir.

46. Kat planında yer alan bağımsız bölümlerin iç ölçüleri verilmeli, her birinin kullanım amacı belirtilmeli ve çoğunlukla da bağımsız alanların boyutları belirlenirken söz konusu alanlarda yer alması düşünülen hareketli ve sabit eşyalar ölçekli olarak çizilmek suretiyle bağımsız bölümlerin kullanım etkinliği hakkında bilgi verilmelidir.

Görünüşler

47. Binanın bütün cephelerinin görünüşleri çizilerek, kütlesi ve hatlarıyla dışarıdan algılanış şekli ortaya konulmalıdır.




Kesitler

48. Binanın en az iki farklı doğrultudaki kesiti çizilerek kat yükseklikleri ve toplam yapı yüksekliği gösterilmelidir.

Dış ve iç perspektif

49. Binanın dış görünüşü ve iç mekanların özelliği olan bölümlerini daha iyi anlatabilmek için gerekli görülürse, projede yeteri kadar perspektif çizime yer verilmelidir.

Maket

50. Özelliği bulunan yapılarda sözleşme ve uygulama ihtiyaçları da dikkate alınarak, yapıların ön projeleri ile birlikte maketleri de yapılmalıdır.

51. Maket yapının dıştan algılanışı ve zeminle ilişkisini somutlaştırmada önemli bir araç olacak şekilde hazırlanmalıdır.

Kesin Proje (Genelde özel yapılarda uygulanmaktadır.)

52. Ön proje üzerinde yapılan değerlendirme çalışmaları sonuçlanıp, uygulanmasına karar verildikten sonra, önerilen değişiklikler de dikkate alınarak ve daha çok ayrıntı içerecek şekilde kesin proje çizilmelidir.

53. Ön projede ortaya konan çözümlerin daha da somutlaştırılmasına, gözden kaçan bazı yetersizliklerin giderilmesine olanak sağlamalı, bu amaçla bu projelerin oluşturulmasında projeyi çizen mimar ve mühendisler ile işi sahada uygulayacak mimar ve mühendislerin katılımı ve işbirliği sağlanmalıdır.

54. Yapının uygulama projesinin hazırlanmasının zaman alacağı, uygulama projesi hazırlanması sürerken inşaatın başlatılıp bazı imalatların yapılmasının mümkün olduğu durumlarda kesin projedeki bilgilerden yararlanılmalıdır.

55. Kesin proje; durum planı, kat planları, görünüşler ve kesit paftalarından oluşmalıdır.

Uygulama Projesi

56. Uygulama projesi, proje çalışmasının son aşaması olduğundan inşaa edilecek yapı ile ilgili her türlü ayrıntı uygulama projesine işlenmelidir.

57. Bu projede, yapı ile ilgili beklentiler eksik ya da yanlış anlamaya olanak vermeyecek şekilde projeye yansıtılmalı, proje, imalatın denetlenmesine olanak sağlamalı ve işin tarafları arasında çıkabilecek anlaşmazlıkları ortadan kaldırmalıdır.

Uygulama projesinde yer alan paftalar

Durum (Vaziyet) Planı

58. Binanın inşa edileceği parselin, dış boyutları, kotları, yolla bağlantısı, yolların genişliği ve komşu parsellerin konumunu belirtmelidir.

59. Binanın parsel içindeki konumu, parsel kenarlarına mesafesi belirtilmeli, kesit yerleri işaretlenmeli, en az iki kesit çizilerek kat yükseklikleri ve bina yüksekliği yazılmalı; ayrıca, binanın kuzey yönü işaretlenmeli, binaya komşu cadde ve sokakların isim ve numaraları yazılmalıdır.

60. Durum planı yapının büyüklüğüne göre 1/200-1/2000 ölçeğinde çizilmelidir.

Kaba Yapı Paftaları

61. Kaba yapı paftaları; kat planları, görünüşler ve kesitlerden oluşmalıdır.

62. Kat planlarında binanın farklı olan her katının planı çizilerek, iç mekanların boyutları, kullanım amaçları, kapı ve pencerelerin yeri ve ölçüleri, duvar kalınlıkları, zemin kodları, tesisat ve ekipmanların yeri ve bağımsız bölüm kotları verilmelidir.

63. Binanın tüm cephelerinin görünüşleri çizilerek, her görünüşte, cephe kaplamasının çeşidi, kapı ve pencere doğramalarının şekli, pencere kanatlarının açılış yönü belirtilmelidir.

64. Birisi merdivenden geçmek koşulu ile en az iki düşey kesit çizilmeli, yapının taşıyıcı sistemi, döşeme ve kat yükseklikleri, kapı, pencere, lento yükseklikleri, kaba ve ince yapı kodları, yalıtım öngörülen elemanlarda yalıtımın türü, merdiven elemanları ve gerekli ölçüleri ayrıntılı olarak verilmelidir.

Sistem Kesiti

65. Kaba yapıdan detaya geçiş paftası niteliğini taşıyan sistem kesiti, binanın temelinden çatısına kadar, taşıyıcı elemanların teşkilini ve bunların tamamlayıcı yapı elemanları ile birleşim noktalarını belirginleştirmeli, daha çok ayrıntı verilmesi gereken noktaları ön plana çıkarmalıdır.

66. Gerekli görülmesi halinde birden fazla sayıda sistem kesiti çizilmelidir.

67. Sistem kesiti üzerinde, daha ayrıntılı açıklanması gereken yerler işaretlenip ilgili detayın bulunduğu paftanın kodu yazılarak iki pafta arasında bilgi akışı sağlanmalıdır.

Mahal listesi

68. Mahal listesinde planda numaralanan hacimlerin döşeme, duvar, tavan, kapı, pencere, merdiven gibi elemanlarının hangi malzeme ile yapılacağı ve/veya kaplanacağı açık bir şekilde belirtilmelidir.

69. Mahal listesine bir ‘açıklama’ sütunu eklenerek, buraya yapı elemanı ile ilgili tamamlayıcı bilgiler; söz konusu elemanın üretimi konusunda ayrıntının verildiği şartname numarası, detay paftasındaki tanımlama numarası vb. yazılarak teknik şartname ve/veya detay çizimleri ile organik bir bağ kurulmalıdır.

Detaylar

70. Detay çizimlerinde, daha önceki paftalarda yeterince açıklanmayan yapı elemanı ve bileşenlerin teşkilinde kullanılan üretim teknolojisi ve malzeme niteliği tanımlanmalıdır.

71. Bir projede hangi detayların çizileceği, yapının özelliğine göre değişmekle birlikte; kapı ve pencere doğramaları, döşeme, duvar ve tavan kaplamaları, merdiven kaplamaları, küpeşte ve korkuluk ve her türlü yalıtım ile ilgili detaylar hazırlanmalıdır.

72. Detay çizimleri, uygulama aşamasında yararlanılabilecek son müracat belgeleri olduğundan, detay çizimlerinde, açıklanmamış ya da terreddüte neden olacak hususlar kalmamalıdır.

73. Detay çizimlerinde, yapılacak imalatta kullanılması öngörülen malzeme ve işçilikler ile ilgili kapsamlı tanımlar yapmak yerine, söz konusu açıklamanın yapıldığı teknik şartnameye atıfta bulunulmalıdır. Bu uygulama hem pratik hem de proje ile teknik şartname arasında organik bağın kurulmasına olanak sağlayacaktır.

B- STATİK PROJE

74. Taşıyıcı sistem proje çalışmasına başlanmadan önce aşağıda belirtilen bilgi ve belgeler sağlanmalıdır.

Yapının inşaat tarzı, boyutları ve kullanım amacı
Yapının inşa edileceği arsanın zemin emniyet gerilmesi raporu
Rüzgar ve kar yükünün hesabında özellikle dikkate alınması gereken faktörler
Yörenin deprem riski ve deprem yönetmeliğinin öngördüğü hesap koşulları

75. Sağlanan bu bilgiler doğrultusunda yapının taşıyıcı sistemi tasarlanmalı ve statik hesap sonuçlarına göre de söz konusu taşıyıcı elemanlar boyutlandırılmalıdır.

76. Boyutlandırma işlemi neticesinde taşıyıcı sistemi teşkil eden yapı elemanları (temel, kolon, kiriş, perde duvar, döşeme, çatı, merdiven vb.) inşa edilmelerine olanak verecek ayrıntıda projelendirilmelidir.

77. Taşıyıcı elemanların boyutlarının belirlenmesi amacı ile yapılan statik hesaplar, projenin bir eki olarak, kolayca izlenip denetlenmelerine imkan verecek şekilde dökümante edilmelidir.

78. Taşıyıcı sistem projelerinde yer alacak paftalar, yapının inşa tarzına göre değişmekle birlikte genelde;
temel planları, kolon aplikasyonları, döşeme kalıp planları, döşeme techizat planlarından oluşmalı, bu planlar kolayca izlenip uygulama ve denetlemeye imkan verecek nitelikte olmalıdır.

Temel planı

79. Genelde 1/50 ölçeğinde çizilen temel planı;
yapının temel sisteminin plan görüşünü, kolon yerlerini, temel ya da sömel boyutlarını, aks aralıklarını, en az iki yönden alınmış kesitte temel elemanlarının yüksekliklerini, birbirinden farklı her temel elemanının genelde 1/20 ölçeğinde detaylarını ve bu detaylarda, kullanılması öngörülen donatıların çapı, toplam boyu, kıvrım ve kanca boyları, aralığı, sayısı, filiz donatıları boyu, etriye açılımları, etriye kıvırma ve toplam boylarını herhangi bir yanlış anlama veya karmaşaya meydan vermeyecek, uygulama ve denetimde kolayca izlenebilecek nitelikte göstermelidir.

Kolon aplikasyon planı

80. Kolon aplikasyon planları;
Kolon aks aralıklarını, kesit ölçülerini, kullanılması öngörülen boyuna donatı çaplarını, sayısını, etriye çaplarını, boyuna donatıların filiz ve toplam boylarını, etriye aralıkları ve açılımlarını, toplam boylarını, etriye sıklaştırma bölgelerinin yerleri ve sıklaştırma aralıklarını herhangi bir yanlış anlama veya karmaşaya meydan vermeyecek, uygulama ve denetimde kolayca izlenebilecek nitelikte göstermelidir.

81. Genelde kolon kesit ölçüleri 1/20, aks aralıkları 1/50 ölçeğinde çizilmekle birlikte ölçek donatıların ayrıntılı olarak gösterilmesine olanak sağlamalıdır.



Döşeme kalıp planı

82. Birbirinden farklı her döşemenin plan görünüşü 1/50 ölçeğinde çizilmeli, planda; döşeme ölçüleri, kodları, kirişler ve üzerinde kesit ölçüleri gösterilmeli, duman, havalandırma, bacaları, ışıklık, tesisat geçişleri gibi döşemede bırakılması gereken her türlü boşluk boyutları ve yeri belirtilmeli, en az iki yönden alınan kesit üzerinde döşeme ve kiriş yükseklikleri verilmelidir.

Döşeme techizat planları

83. Farklı her döşemenin planı kalıp planına benzer şekilde çizilmeli, ancak farklı olarak boşluklar gösterilmeyip, döşemede kullanılması öngörülen donatı çap ve aralıkları, büküm mesafeleri, kanca boyları ve toplam boyları ayrıntılı olarak verilmelidir.

84. Kalıp ve techizat planlarının uygulamada zaman kazanmak amacı ile aynı plan üzerinde gösterilmesi yaygın bir uygulamadır. Ancak fazla bilgi işlenmesi nedeni ile oldukça karmaşık hale gelen bu planlarda, kalıp hataları, döşemede bırakılması gereken boşlukların atlanması gibi durumlara sebep olabilmekte, inşaat aşamasında çok daha fazla zaman ve maliyet kaybı yaşanabilmektedir. Bu nedenle, kalıp ve techizat planları ayrı paftalar halinde hazırlanmalıdır.

Kiriş Detayları

85. Kalıp planında adlandırılan her farklı kirişin, detay paftalarında, 1/20 ölçeğinde boy ve yeteri sayıda en kesitleri çizilmeli, kesitlerde kiriş mesnet açıklıkları, kiriş ölçüleri, kullanılması öngörülen donatılar, kesitlerde ve kesit altı açınımlarda çapı, sayısı, büküm ve toplam boyları, etriye aralıkları, varsa etriye sıklaştırma mesafeleri, herhangi bir yanlış anlama veya karmaşaya meydan vermeyecek, uygulama ve denetimde kolayca izlenebilecek nitelikte göstermelidir.

C- TESİSAT PROJELERİ

86. Tesisat projeleri hazırlanırken, iş yapılan ülkenin ilk olarak İmar Yönetmeliği olmak üzere, Asansör Yönetmeliği, Yakıt üretiminde ekonomi sağlanması ve Hava Kirliliği Yönetmeliği, Hava Kalitesinin Korunması Yönetmeliği, ilgili standartlar ve dökümanlar incelenerek ön hazırlık yapılmalıdır.

87. Tesisat projelerinin eksiksiz olabilmesi için, inşa edilecek yapıda, yapıyı kullanmak ve konfor sağlamak amacına yönelik hangi donanımların yer alacağı eksiksiz olarak belirlenmelidir.


D- YALITIM PROJELERİ

88. Yapıda ısı yalıtımı uygulanacaksa, mimari projenin hazırlanması aşamasında dikkate alınmalı, ön proje aşamasında mimar ve makine mühendisleri işbirliği içinde çalışmalıdır.

89. Genelde ısı yalıtım malzemeleri su ile temas ettiklerinde yalıtkanlık özelliklerini büyük ölçüde kaybederler. Bu nedenle ısı yalıtımı uygulamasında su ve buhar yalıtımı ile ilgili temel ilkeler de dikkate alınmalıdır.

90. Yapıda uygulanan yalıtımda küçük uygulama hataları yalıtımın tümünü etkisiz hale getirebilmektedir. Bu nedenle yalıtım uygulaması çok dikkatli bir şekilde izlenmelidir.

K-ÇEVRE DÜZENLEME PROJESİ

91. Çevre düzenleme projeleri, peyzaj mimarları tarafından hazırlanmalı, ancak geniş bölgeyi kapsayan düzenlemelerde, oluşturulan çözümlerin daha tatmin edici olması amacı ile şehir planlamacıyla peyzaj mimarının zaman zaman iş birliği yapmaları sağlanmalıdır.

Çevresel etki değerlendirilmesi (Ç.E.D) raporu

92. Sanayi tesislerinin projelendirme çalışmalarına başlanmadan önce, söz konusu tesisin talep edilen yere yapılması durumunda çevreye olan etkilerini belirlemek amacı ve “Çevresel Etki Yönetmeliği” gereğince, ÇED raporu hazırlanmalıdır.

93. Sanayi tesisinin büyüklüğüne göre hangi kapsamda bir ÇED raporu (ön rapor veya kapsamlı ÇED raporu) gerektiği araştırılmalı, 1000 adet ve daha fazla konut içeren projeler için ÇED raporu zorunlu olarak hazırlanmalıdır.

94. Hazırlanan ÇED raporunun sonucunun olumlu olması halinde, yapının inşaat projelerinin hazırlanmasına başlanmalıdır.

M-DİKKATE ALINACAK DİĞER HUSUSLAR

95. Dizayn’ın imalatı aksatmasına izin verilmemelidir.

96. Proje ile teknik şartnamelerin ve sözleşme eki mahal listelerinin uyumu kontrol edilmelidir.

97. Projelerde verilen bilgilerin tümü bir yapıda bir araya getirileceği için, projeler birbirleriyle uyumlu, birbirini tamamlar şekilde hazırlanmalıdır.

98. Fiili dizayn maliyetleri bütçe maliyetleri ile kontrol edilmelidir.




Hazırlayan:
Cem KAFADAR
İnşaat Mühendisi (ITU-1987)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder