2 Ocak 2009 Cuma

ALÇIPLAK İŞLERİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR

ALÇIPLAK İŞLERİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR

1. Bütün katların alçıpan aplikasyonları yapılmalı, her yönden kontrol edilmeli ve onay alındıktan sonra işe başlanmalıdır.

2. Profil tabanlarına akustik bant konmalı, profiller tabanlara (şap üstüne) 32’lik çelik çivi ile, tavanlara ise 8 lik dübelle vidalanarak tesbit edilmelidir.

3. Profillerin düşeyde eksen aralığı 60 cm i geçmemelidir. Kapı kenarlarında 0.85 mm kalınlığında profil konmalıdır.

4. Alçıpan plakalar kat yüksekliğinden yaklaşık 20 mm kısa kesilip alttan 12, üstten 8 mm boşluklu olarak monte edilmeli daha sonra boşluklar fugagibs veya benzeri fuga dolgu malzemesi ile doldurulmalıdır.

5. Kapı yanlarına konacak alçıpan plakalar L şeklinde kesilip kapı üstünde birleştirilmeli, çatlamalar önlenmelidir.

6. Plaka ek yerlerinde ve duvar köşelerinde, alçıpan üzerindeki kağıt kaplama kazındıktan sonra file yapıştırılmalıdır.

7. Gazbeton duvarlarla meydana getirilen ıslak hacimlerde gerekli olabilecek alçıpan kaplama uygulamaları, suya dayanıklı alçıpan ile yapılmalıdır.

8. Duvar köşelerinde yarıçapı 20 mm olan özel yuvarlatma profili kullanılmalıdır. Bu profilin üzeri yeterli genişlikte derz bandı ile sarılarak üzeri macunlanmalıdır.

9. Alçıpan plakaların birleşim yerlerine kağıdı yırtılarak fuga bantı çekilip, fugagibs veya benzeri fuga dolgu malzemesi ile doldurulmalıdır.

10. Yapıştırma alçıpan yapılan yerlerde yeterli temizlik yapılmalı ve yapıştırma işleminin sağlıklı olmasına önem verilmelidir.

11. Asma tavan yapılırken tavanlarda nervür kirişlere montaj yapılmalı, asmolen bloklara zayıf montaja izin verilmemelidir.

12. Sıvanmış tavanlarda nervür kiriş ve asmolen blok ayrımı için, ince matkap ucu ile delme işlemi yapılıp ses ve mukavemetten veya fırça ile nemlendirilen tavandaki renk değişikliğinden yararlanılmalıdır.

13. Merdiven kovası veya salonlar gibi yüksek duvarlarda gerekli teknik şartlar yerine getirilmeli, esneme, gevşeme vb. nin önüne geçilmelidir.

14. Alçıpan kaplamalarda, küçük parçalar kullanılmamalıdır.

15. Plakalar nakliyeler ve depolama sırasında düzgün ve istifli olarak getirilmeli, ıslanmalara karşı korunmalıdır. Bükülmüş ve ıslak plakalar kesinlikle kullanılmamalıdır.

16. Plaka montajlarında 10 ad/m2 vidanın altına inilmemelidir. Minimum vida aralığı 30 cm olmalıdır.

17. Vida sıkıcılarının ayarları vida başı 1 mm. gömülü kalacak şekilde yapılmalıdır.

18. Alçıpan yüzeylerde 4 metrelik mastarlarla yapılacak kontrollerde kabul edilebilecek hata oranı ± 3mm olmalıdır.

19. Kapı, pencere merkezleri gönyesinde yapılmalıdır.

20. Özellikle asma tavan yapımı sırasında ve diğer uygulamalarda tekerlekli ve tekerlekleri sabitlenen sehba ile çalışılmalı, şap yüzeyinin aşınması önlenmelidir.

Hazırlayan:
Cem KAFADAR
İnşaat Mühendisi (ITU-1987)

1 yorum:

  1. Benim banyoma duvar bendi yaptırmak istiyorum.ama yükseklik 2.5 mt birde tavana yakın yerde doğal gaz borusu geçiyor nasıl bir uygulama yaptırmalıyım yardımcı olursanız sevinirim şimdiden teşekkür ederim

    YanıtlaSil