2 Ocak 2009 Cuma

DUVAR VE DÖŞEME KAPLAMALARININ UYGULAMASINDA DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR

DUVAR VE DÖŞEME KAPLAMALARININ UYGULAMASINDA DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR

Parke döşeme kaplamaları

1. Parkeler köşeleri keskin, yüzleri pürüzsüz ve daima elyaf istikametinde dik ve paralel olarak biçilmiş ve aynı kalınlıkta olmalıdır.

2. Parkeler, gayet düzgün, kabarıksız, dalgasız, tesviyesinde olmak üzere iyice sıkıştırılarak lamba kısımlarda galvanizli çivi ile, ahşap döşemeye çakılmalıdır.

3. Parke döşemeler, pislikten, sıva, boya ve benzeri kir ve lekelerden korunmalı ve temizlenmelidir.

4. Araları 2mm. açılmış, kabarmış, dalgalanmış, çatlamış, yarılmış parkeler sökülerek yeniden yenileri döşenmelidir.

Karo mozaik ve karo siman döşeme kaplamaları

5. Karo işlerine başlamadan önce bütün alt işler bitmiş, varsa yer süzgeci, wc, küvet çıkışı vb. bitmiş kota göre ayarlanmış olmalıdır.

6. Temizlenmiş ve prizini henüz tamamlamış tesviye betonu yüzü iyice ıslatıldıktan sonra 400 kg. çimento dozlu harçla 2.5 cm. kalınlığında yapılacak bir altlık harcı üzerine altları temizlenmiş ve ıslatılmış karolar döşenmelidir. Pratikte bitmiş döşeme kotuna uygun kalınlıkta 200 dozlu bir altlık betonu/harcı ile doğrudan kaba döşeme üzerine, lastik tokmak ile hafifçe vurulalarak da döşenebilir.

7. Karo döşenmiş yüzeyler gayet düzgün olmalı, ondülasyon, seviye farkı, desen hataları, renk değişikliği ve bozuklukları olmamalı, kırık ve parça karo kullanılmamalıdır.

8. Döşenmiş karolar, altlık harcı prizi tamamlanmadan genel bir muayeneden geçirilerek altlarının dolu olup olmadığı kontrol edilmelidir.

9. Altları boş kalmış karolar sökülerek yeniden uygun şekilde yerleştirilmelidir.

10. Döşeme kenarlarında yarım veya parça karo kullanmak gerektiğinde bu karolar düzgün bir şekilde kesilmelidir.

11. Derzler en çok 2-4 mm olmalıdır.

12. Döşemenin ertesi günü, (altlık harcı pirizini yaptıktan sonra) döşeme üzeri iyice ıslatılıp derzler gerekiyorsa oyularak temizlenmeli, süpürge yardımı ile çimento şerbeti ile doldurulmalıdır. Karoları tutan bu şerbet olduğu için, dozuna ve döşemeden bir gün sonra yapılmasına dikkat edilmelidir.

13. Derzler çimento şerbeti ile doldurulduktan sonra tam kurumadan testere tozu, talaş veya bez ile, şerbet bulaşık ve kalıntıları ıslatılmadan iyice temizlenmelidir.

14. Temizleme işlerinde tuz ruhu veya benzeri asit ve alkaliler kullanılmayacağı gibi silme makinası da kullanılmamalıdır.

Karo fayans duvar kaplaması

15. Yöntemine göre yapılıyorsa; duvar yüzeyleri iyice temizlendikten ve derzleri açılarak duvar yüzeyi ıslatıldıktan sonra hazırlanan yüze önce 350 Kg. çimento dozlu ince bir çarpma tabaka yapılmalı, bunun üzerine 400 Kg. çimento dozlu harçla aralıkları 1 mm. (düz derzler mimari estetik açıdan genişleyebilir) olmak üzere 5-10 dakika suda bekletilmiş fayanslar kaplanmalıdır.

16. Daha uygun yöntemde ise; iyice kurumuş kaba sıvalı yüzeye, dişli mala ile 2-3 mm kalınlıkta fayans çimentosu yayılmalı, üzerine hafifçe bastırılarak fayanslar yapıştırılmalıdır. (Bu yöntemde fayans ıslatılmaz)

17. Fayans kaplamaya başlamadan önce, fayans arkasında kalan bütün elektrik ve tesisat işlerinin tamamlanmış, boru sızdırmazlık testleri yapılmış olmalıdır.

18. Fayans kaplamaya başlamadan önce, mahallin 1/20 ölçekli açılım resimleri hazırlanmalı, inşai projenin elektrik ve tesisat resimleri ile uygunluğu sağlanmalıdır.

19. Renkli fayanslarda ton farkı olabileceğinden, döşemeye başlamadan önce, renk tonu numaralarına dikkat edilmeli, her kutudan alınacak numuneler karşılaştırılmalıdır.

20. Derzleme, fayans döşendikten 2-3 gün sonra yapılmalıdır.

21. Derzler, düz ve plastik artılar (ıstavroz) ile teşkil edilmelidir.

22. Kaplama dış köşelerinde terminezon (bir kenarı yarım yuvarlak fayans, kenar köşe fayansı) veya plastik köşe çıtaları kullanılmalıdır.

23. Derzler, normal, beyaz veya renkli çimento hamuru ile sıkıca doldurulmalı, prizi tamamlanmadan önce, fazla veya hamur şerbet bulaşıkları bir bez tampon ile silinmelidir.

24. Elektrik anahtar ve prizleri, dört fayansın bir köşesine, iki fayansın ya da tek fayansın tam ortasına, tesisat aksesuarları fayans düşey çizgilerinin tam ortasına, aksına gelmelidir.

25. Fayans kaplamasının düzgünlük kontrolu mastar ve terazi yapılmalı, duvarlarda tolerans 1mm, tezgah vb. de sıfır olmalıdır.

Seramik kaplamalar

26. Seramik kaplamalar hem duvarda hem de döşemede uygulanabilir. Su çekmedikleri için ıslatılmazlar. Duvar kaplaması seramikteki gibidir.

27. Döşeme kaplamasında, düzleme betonu üzerine 1,5-2 cm kalınlıkta, 15x15 cm’ye kadar 400 kg, daha büyüklerde 500 kg çimento dozlu bir altlık harcı serilip mastar ve tirfil malası ile iyice düzledikten sonra, üzerine 2-3mm toz çimento serpilip nemlendirilip karolar hafifçe vurularak serilmelidir.

28. Diğer uygulama esasları için fayans kaplama esasları geçerlidir.

Mozaik seramik (BTB) kaplamalar

29. Duvarda 350 kg çimento dozlu kaba sıva üzerine uygulanır.

30. Kaba sıva yüzeyi iyice ıslatıldıktan sonra, üzerine 5mm kalınlığında çimento macunu demir mala ile düzgünce yayılmalıdır.

31. Daha sonra karo yaprakları, karo araları eşit yada birbiri ile uyumlu ve tamamen mastarında olarak, tirfil malası ile vurularak yapıştırılmalıdır.

32. Altlık macun bir miktar katılaşınca üstten yavaş yavaş ıslatarak kağıt çıkartılmalı, seramik parçalarının son düzenlemeleri yapılmalıdır.

33. Ertesi gün hafifçe ıslatıldıktan sonra derzler çimento macunu ile doldurulup yüzey yıkanıp sabunlu su ve bez ile iyice temizlenmelidir.

PVC (Polivinil klorür/vinil-asbest vb.) döşeme kaplamaları

34. Karoların mahalli tam olarak ortalaması için, öncelikle bir döşeme planı çizilmelidir.

35. PVC karo döşenecek şap, tamamen kuru, yüzeyi tümüyle düzgün ve demir mala ile yüzeydeki kum tanecikleri bastırılmış olmalıdır.

36. Döşemeye başlamadan önce döşeme temizlenip yıkanmalı ve iyice kuruması beklenmelidir.

37. Karolar özel yapıştırıcı ile yapıştırılmalı, ıslanmamış ve rutubetsiz olmalıdır.

38. Yapıştırıcının her yerde ayni kalınlıkta olması için, dişli özel mala ile birkaç kez yarım daireler şeklinde taranmalı ve yapıştırıcı dıştan kapıya doğru uygulanmalıdır. Alan büyükse bu uygulama bölümler halinde yapılmalıdır.

39. Karolar arasında hiçbir aralık bırakılmamalıdır.

Plastik asıllı (muşamba vb.) döşeme kaplamaları:

40. Döşemeye başlamadan önce, dikine depolanan rulolar, açılırken çatlamaması için, bir kaç saat sıcak bir ortamda bekletilmelidir.

41. Döşemeye serilen muşamba ek yerlerinde tümüyle birbirine uygun olarak kesilmesi için 3-4 cm üstüste bindirilmelidir. Boyuna ek yapılmamalıdır.

42. Muşambalar zemine iyice yayılıp oturması için, yapıştırmadan önce 3-5 gün zemine serili durumda, sıcak bir ortamda bekletilmelidir.

43. Muşambalar, yalnız kapı ağızlarında ve ek yerlerinde zemine yapıştırılmalıdır. Rahatça hareketleri için duvar yanlarında yapıştırılmamalı, yanlarda süpürgeliğin kapatabileceği bir boşluk bırakılmalıdır.

44. Yapışmanın sağlıklı olabilmesi için ek yerlerine ağırlıklar konmalıdır.

45. Muşambanın serbestçe hareketi için süpürgelikler muşambayı sıkıştırmamalı 1-2 mm yüksekte tutulmalıdır.


Hazırlayan:
Cem KAFADAR
İnşaat Mühendisi (ITU-1987)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder