5 Mart 2010 Cuma

Proje Secmenin Puf Noktaları / Ev Alma Klavuzu

Ev alacağınız lokasyonu belirlediniz. Ama hangi projeden alacağınıza karar veremiyorsunuz? Hem içinde huzurlu ve mutlu yaşamak hem de gelecekte iyi prim yapacak bir siteden ev almak sanıldığı kadar kolay değil. Ama, o kadar da zor değil. Tabii işin püf noktalarını bilirseniz...

Ev almak, hayatınızda vereceğiniz en zor kararlardan biridir. Sonuçta hem geleceğinize yatırım yapıyorsunuzdur hem de huzurla yaşayabileceğiniz bir mekanı yaratıyorsunuzdur.

Pek çok noktada doğru kararlar verebilirsiniz. Zaten, size son birkaç haftadır tam da doğru karar vermenin ipuçlarını veriyoruz. Ama bir noktada yanılmak bütün doğru kararlarınızı alt üst edebilir. İşte bunlardan biri de hangi lokasyonda yaşayacağınızın kararını verdikten sonra hangi site sorusunun cevabını verebilmekte. İşte yanılma payınızı yok edecek 11 yöntem. Harfiyen uygulayın hem geleceğiniz için doğru bir yatırım yapın hem de huzurla bir evde oturmanın keyfine varın.

1)YATAY BİNALARDAN MI HOŞLANIYORSUNUZ, YOKSA DİKEYLERDEN Mİ?

Siteyi seçerken, vermeniz gereken en önemli kararlardan biri de hoşlandığınız bina tipidir. İşte bu yüzden `yatay ve dikey bina` kavramları çok büyük önem taşır. Kuşkusuz, önceden de vardılar. Ama, artık projeler pazarlanırken, bu kavramların altı daha inceden inceye çizilmeye başladı.

İşte bu yüzden hoşlandığınız bina tipinin ne olduğuna, yani yatay binalarda mı yoksa dikey binalarda mı yaşamak istediğinize karar vermelisiniz.

KILAVUZ: Yatay binalarda mesafeler birbirine daha yakın olur. Dikeylerde ise binalar arası mesafe fazladır. Yüksek katlı binalarda yaşamak istiyorsanız dikey pojeleri tercih edin. Aslında dikeyler, daha çok bekar ve yalnız yaşayanlar için idealdir. Yatay binalar ise daha çok çocuklu ailelere yöneliktir.

2) NASIL BİR KONSEPTTEN YANA OLDUĞUNUZA KARAR VERİN

Her projenin bir konsepti vardır. Bu konsept mimar ve geliştiren şirket tarafından belirlenir. Bazı projelerin konsepti kadınsıdır bazılarınınki ise erkeksi. Kadınsılar,yeşil ve sosyal donatıların çok olduğu özelliklerine sahiptir. Erkeksiler ise tam tersi hem de yapı olarak daha sert hatlara sahiptir.

KILAVUZ: Kadınsı konseptli projelerin her zaman daha kolay satılabileceğini unutmayın. Doğal olarak kiralamada da daha fazla talep görürler. Eğer, konsept bir de sürdürülebilir ise aidatları da etkiler. Çoğu zaman proje kadınsılaştıkça aidatı yükselir. Küçük bir uyarı: Fazla dişi projelerde neredeyse kira kadar aidat ödeme olasılığınız var.

3) BİNALARIN ARASINDAKİ MESAFEYİ GÖZDEN KAÇIRMAYIN

Çok yoğun projeler vardır. Bir de yoğunluğun mümkün olduğunca düşürüldüğü projeler... Binaların arasındaki mesafenin 10 metre olması yoğunluğun azaldığını gösterir. Eğer bunun altındaysa proje yoğundur.

KILAVUZ: Bir projede binalar arasındaki mesafenin mümkün olduğunca fazla olması, makbul kabul edilir. Bunun projeye değer kattığı gibi psikolojinize de iyi geleceğini unutmayın. Mesafe arttıkça ferahlık artar. Güneşten faydalanma oranı da aynı şekilde yükselir.

4) EMSAL SORACAĞINIZ ALTIN SORULARDAN BİRİDİR

Emsal, ev alacağınız projedeki toplam arsa alanı ile arazi arasındaki orandır.

KILAVUZ: Burada önemli olan nokta inşaat alanının ne kadarının satılabilir olduğudur. Ne kadar düşük emsalli olursa o kadar ferah ve rahat bir alanda yaşayacağınızı ve dahası primi giderek artacak bir projede ikamet edeceğinizi aklınızdan çıkarmayın

5) AİDAT DEYİP GEÇECEK VAKİT ÇOKTAN GEÇTİ

Aidatların ne olduğunu bilmeyenimiz yok. Ve kimi sitelerde neredeyse kira bedellerine yaklaştığını. İşte bu noktada dikkat etmeniz gereken bazı altın kurallar var...

KILAVUZ: Ev satın alacağınız siteler arasındaki aidatları mutlaka karşılaştırın. Ödediğiniz aidatlar karşılığında aldığınız hizmetler ne? Aldığınız hizmetlerin hangisi sizin için önemli? Özellikle yatırım açısından aldığınız evlerde evin boş kalma faktörünü de gözönüne alın. Ev boş kaldığında da aidatları ödeyeceğinizi unutmayın.

6)PROJE ÇOK CAZİP OLABİLİR AMA YA ULAŞIM?

Diyelim ki pek çok açıdan projeyi ve dolayısıyla siteyi çok beğendiniz. Ama, bugüne kadar konut satın alan birçok üzerinden kanıtlanan bir saptama var: Ulaşım sorunu evinizle bağınızı bile koparabilir. Merkezi bir yerde olmayabilir. Artık pek çok proje de böyle zaten. Ama şu kuralları uygularsanız; yaşamınızı zor bir rotaya yöneltmezsiniz:

KILAVUZ: Sitenin ana arterlere erişimi nasıl? TEM, E-5 veya bulunduğunuz noktaya göre Sahil Yolu`na erişme olanakları nasıl? `Nasıl olsa kendi aracım var, bana ana arterler yeter` demeyin. Sitenin toplu taşıma imkanlarından ne kadar faydalandığını da mutlaka araştırın. Siz toplu taşıma araçlarını kullanmasanız da bir sitenin toplu taşıma araçlarından faydalanması değerini artırır.

7)KAPALI OTOPARK OLMAZSA OLMAZ

Eskiden sadece otopark yeterliydi. Ama, şimdi öyle değil. Yanıtlanması gereken pek çok soru var...

KILAVUZ: Kapalı otopark her geçen yıl daha önemli hale gelecek. Ev alacağınız sitedeki toplam ev sayısı mı fazla, açık ve kapalı otopark sayısı mı? Sitedekiler otomobillerini site dışına park etmek mecburiyetinde kalıyor mu? Kalacak mı? Ayrıca otoparkın genişliği ne kadar Volvo S80 veya Audi A8 sığıyor mu? Yoksa Palio veya Peugeot 107`ler için mi yapılmış?

8) BÜTÜN ZAMANLARIN DEĞİŞMEZ KURALI: KALİTE

İnşaat kalitesi dün de önemliydi, bugün de... Ama, özellikle 17 Ağustos 1999`dan sonra pek çok şeyin değişmek zorunda kaldığını hepimiz biliyoruz. Ama, değişmeyenleri fark etmeniz de soracağınız doğru sorularla mümkün...

KILAVUZ: İnşaat kalitesi kendi içinde işçilik ve malzeme diye ikiye ayrılır. İnşaatta kullanılan malzemeler iyi mi? İşçilik kaliteli mi?

9) MANZARA HEM İÇİNİZİ AÇAR, HEM GELECEĞİNİZİ

Manzarası güzel bir evde oturmak kuşkusuz herkesin rüyasıdır. Deniz, orman ya da göl manzarası. Ama iyi bir manzara hem psikolojinize iyi gelir hem de geleceğinize...

KILAVUZ: İyi manzaralı siteler her zaman prim yapar. Değer kazanır. İşte bu yüzden siteniz güzel bir manzaraya sahip olsun. Ama, sizin satın alacağınız konut, mümkünse en iyisi olsun.

10)YEŞİL ALANI BOL MU? YA ÇOCUKLAR İÇİN NE DÜŞÜNÜLMÜŞ?

Bir sitenin gelecekte ne kadar değerleneceğini de sizin içinde otururken huzur içinde olmanızı sağlayan en önemli etkenlerden biridir yeşil alan. Tıpkı çocuklara ayrılan alanlar gibi…

KILAVUZ: Kişi başına düşen yeşil alanın ne kadar olduğunu ya da yeşil alan toplamının ne olduğunu mutlaka öğrenin. Buradaki altın oran kişi başına 10 metrekaredir. Çocuklarınız için soracağınız soru ise sitede tahminen kaç çocuk bulunacağı ve bunlara düşecek parkların yeterli olup olmadığıdır.

11) GERÇEKTEN GÜVENDE OLACAK MISINIZ?

24 saat güvenlik artık bütün projelerin dip notu olarak görmeye alıştığımız bir cümle. Ama, ana sorularınız bunlarla sınırlı kalmamalı. İşte tam da bu yüzden şu soruların cevabını mutlaka alın.

KILAVUZ: Sitenin güvenliği nasıl sağlanacak? Alternatif önlemler neler? Kurulacak koruma sistemi sizi ikna ediyor mu?

12)YAŞAMA NE KADAR YAKIN DURUYOR?

En başta alışveriş merkezlerini sormalısınız, sonra diğer sosyal donatıları...

KILAVUZ:
Sitenin alışveriş olanağı nasıl? En yakın avm`ler, market, akaryakıt istasyonu, banka şubesi veya hastane gibi sosyal ve kamusal donatılar nerede? Çarşıya pazara ne kadar yakın?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder