5 Mart 2010 Cuma

İMO MECLİS DEPREM ARAŞTIRMA KOMİSYONU'NA DEPREM GERÇEĞİNİ ANLATTI

İnşaat Mühendisleri Odasından bir heyet, TBMM bünyesinde kurulan “Deprem Riskinin Araştırılarak Deprem Yönetiminde Alınması Gereken Önlemlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırma Komisyonu”na “Türkiye’nin Deprem Gerçeği” konusunda bilgiler verdi.

Komisyonun daveti üzerine 24 Şubat 2010 Çarşamba günü Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne giden İMO heyeti, Türkiye’nin acil çözüm bekleyen deprem sorununa ilişkin bilgilendirmelerde bulundu ve “Türkiye’nin Deprem Gerçeği” adıyla hazırlanan kapsamlı değerlendirme dosyasını Komisyona sundu.

İMO Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Harp, İMO İstanbul Şube Başkanı Cemal Gökçe ve İMO Genel Sekreter Yardımcısı Gülsüm Sönmez’den oluşan heyet, Komisyon üyeleriyle yaklaşık iki saat görüştü. Görüşmede Serdar Harp, yaşanan depremlerin bir felakete dönüşmemesi için kaçak yapılaşma, imar afları, 3194 sayılı İmar Kanunu ve 4708 sayılı Yapı Denetim Kanunu’nda var olan sorunlara acilen çözüm üretmek gerektiğine dikkat çekti. Serdar Harp ayrıca Mühendislik ve Mimarlık Hakkında Kanun’un eksik yönlerine, yetkin mühendisliğin gerekliliğine ve inşaat mühendisliği eğitimindeki aksaklıklara değindi.

Cemal Gökçe ise deprem gerçeğini hazırladığı görsel sunumla anlattı. Depremlerde yıkılan binalardan Konya’da yıkılan Zümrüt Apartmanına kadar bir çok görsel malzemeyle sunumunu zenginleştiren Cemal Gökçe , özellikle İstanbul’un deprem riskine dikkat çekti. Cemal Gökçe , yapı stokunun durumu, yeni yapıların deprem güvenliği, Marmara depreminden sonra yapılan hasar tespit çalışmaları, olası İstanbul depremi için yapılan hazırlıklar ve kamu binalarında yapılan güçlendirme çalışmalarına dair değerlendirmelerde bulundu.

Sunumların ardından Komisyon üyeleriyle görüş alışverişinde bulunuldu.

Komisyon aynı gün, ODTÜ Deprem Mühendisliği Araştırma Merkezi, ODTÜ Afet Yönetimi Uygulama ve Araştırma Merkezi, ODTÜ Jeoloji ve Jeofizik Araştırma Merkezi, Gazi Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi, TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi ile Ankara Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi’nden temsilcilerle de görüşmeler yaptı.

İnşaat Mühendisleri Odası tarafından Komisyona sunulan “Türkiye’nin Deprem Gerçeği” başlıklı değerlendirme metninin tamamı için www.imoistanbul.org.tr

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder